Rady a tipy

Jedla a nápoje v Krakove

Poľské jedlá a nápoje v KrakoveHovorí sa, že mesto Krakov sa môže pochváliť viac kaviarňami, reštauráciami a barmi na jeden meter štvorcový ako ktorékoľvek iné mesto na Zemi. Či už je to pravda alebo nie, tak aj tí najnáročnejší návštevníci zistia, že v Krakove s nechuťou do jedla v miestnych reštauráciach problém mať nebudú. Jedlá a nápoje v Krakove sú naozaj až nadpriemerne dobré v porovnaní s inými turistickými destináciami.

Najrýchlejší spôsob a jeden z najlepších spôsobov ako sa zoznámiť s krakovskou kuchyňou, je absolvovať tzv. food tour. Tieto food tour môžu byť v rôznych odlišných verziách, ktoré zodpovedajú osobitným záujmom turistov a cestovateľov. Sprievodcovia plynule hovoria anglicky a budú vám ukazovať mesto zvnútra.

Miestne pochúťky sa dajú v Krakove nájsť veľmi ľahko a ceny sú zvyčajne prijateľné pre naše peňaženky.

Už len prechádzka po Starom Meste odhalí nespočetné množstvo uličných otvorov, ktoré varia Cracovianske potešenie 24 hodín denne.

Najlepšie jedlá v Krakove

Pierogi

Najslávnejším poľským jedlom sú pravdepodobne pierogi, ktoré sú dostupné hromadne vo väčšine reštaurácií, ktoré majú poľské menu. Tieto husté cestové balíčky sa zvyčajne servírujú s nakrájanou cibuľou a môžu sa plniť rôznym druhom zmesí.

Najobľúbenejšie sú pravdepodobne Pierogi Ruskie (ruský štýl, so smotanovým syrom a bylinkami), ale sú k dispozícii aj mäsové verzie spolu s alternatívami plnými ovocia.

Pierogi sa zvyčajne podávajú v tanieroch po 8 až 10 kusoch a cena sa bude pohybovať od približne 4 PLN za najlacnejšie až po približne 30 PLN v labužníckych reštauráciach.

Poľské pirohy
Pierogi

Bigos

Jedným z jedál, ktoré musíte vyskúšať, je kapusta a dusené mäso, bigos. Aj keď to nemusí znieť práve ako lákavé jedlo, je to staré poľské veľmi obľúbené jedlo a je známe aj ako lovecký guláš.

Bigos môže obsahovať širokú škálu rôznych druhov mäsa, od teľacieho mäsa až po zverinu, údenú slaninu a klobásu.

Najlepší Bigos v Krakove
Bigos

Barszcz

Poľsko je tiež známe svojimi polievkami. V kategórií poľských polievok existujú dve, ktoré si každý návštevník musí vyskúšať.

Po prvé, barszcz z červenej repy je skutočne bohatá cviklová polievka z červenej repy, ktorá sa často podáva s malými pierogmi podobnými ravioli, ktoré plávajú v spodnej časti a dodávajú extra textúru, zatiaľ čo kyslá polievka żurek je vynikajúca na zahriatie v zime a často sa podáva v vyhĺbenom chlebovom bochníku.

Poľský barszcz
Barszcz

Prečítajte si aj články:

Zapiekanka

Pokiaľ však ide o špeciality Krakova, existuje niekoľko vybraných poľských jedál, ktoré sú v Krakove fakt výborné.

Najvýraznejšia je – bageta zapiekanka, dlhá bageta v štýle pizze, ktorá je plná všetkého možného od syru feta, až po robustné kúsky poľskej klobásy.

Zapiekanka v Krakowe
Zapiekanka

Aké jedla a nápoje v Krakove ste skúšali vy, a ktoré vám chutili a nechutili? Poraďte aj ostatným v komentároch pod článkom.

KrakowTOP

We are a team of travel lovers passionate about Krakow. We've explored every part of it and learned its history, traditions, and local secrets. We're eager to share our best tips with you. We know hidden gems and local favorites. We're more than writers; we're your personal guides. In our articles, you'll find everything what you need to know about Krakow. KrakowTOP.org team – Your Krakow Experts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button